Budget 2025 – Vi håller vad vi lovar – Lidingökoalitionens halvtidsrapport

Håller politiker vad de lovar? Det är en högst rimlig fråga.  Alla väljare borde kräva tydlig utvärdering. Halvvägs in i mandatperioden har vi bett Lidingö stads förvaltning att redovisa hur vi klarar oss. Det ligger inga konstigheter i det. I en modern målstyrd organisation tillhör det rutinarbetet att ställa upp mätbara mål och beta av uppgifterna systematiskt.

Lidingö styrs sedan 2022 av en koalition mellan Moderaterna och LidingöPartiet, med stöd av Sverigedemokraterna – Lidingökoalitionen. Strax efter valet 2022 kunde vi politiker enas om ett koalitionsprogram, baserat på innehållet i våra partiers respektive valplattformar.

Lidingö stads opolitiska förvaltning har därefter omvandlat koalitionsprogrammet till en punktlista med genomförbara åtgärder. Förvaltningens lista innehåller totalt 105 vallöften att uppfylla.

Halvvägs in kan vi konstatera att det går bra.

81 vallöften betraktar vi som mer eller mindre genomförda. Här och var återstår det något klubbslag, men det huvudsakliga arbetet är uträttat. Några av vallöftena har i och för sig enbart inneburit att vi har fortsatt göra det vi gjort tidigare. Vi har exempelvis upprätthållit tiggeriförbudet (oppositionen ville ju ha tillbaka gatutiggeriet igen, så vi lovade att behålla förbudet). Men åtskilliga av löftena har inneburit stora reformer.

Vi är stolta över mycket. Naturreservaten har utökats med 75 procent. Vi har infört språkkrav för äldreomsorgens personal. Skolorna har fått nya ordningsregler och kan sätta stopp för mobilkaoset. Vi har tagit fram en ny och återhållsam byggpolitik och nu även ett nytt kulturmiljöprogram och en ny översiktsplan som klubbas i höst. Vi har prioriterat välfärdens kärna och höjt kvaliteten i omsorgen och skolan. Ekonomin är i fortsatt mycket gott skick och kommunen är helt skuldfri.

22 vallöften är på gång. Det vill säga att arbete har påbörjats och prognosen är god. Det finns en del att se fram emot. Till nästa år kan vi sänka kommunalskatten, till exempel. Vi har planer på att rusta upp Rudboda centrum. Det nedgångna parkeringshuset i Larsberg ska ersättas av nya bostäder.

Somligt är på gång, men tidsmässigt bortom vår kontroll. Exempelvis vet vi att regeringskansliet förbereder att ta bort trängselavgifterna vid hämtning och lämning i Ropsten. Men när och exakt hur förhandlingen går med alla regeringspartier vet vi inte även om vi får positiva signaler.

I någon fråga har vi kommit en bit på väg, men inte ända fram, för att det ligger utanför kommunens räckvidd. Vi har fått en synlig kommunpolis. Det finns polismän avdelade för Lidingö. Regeringen har beordrat polisen att skrapa fram fler lokalpoliser och polisen får allt fler anställda. Men vi är inte nöjda ännu.

Och i någon fråga har vi tänkt om. I stället för permanent fler väktare närvarande på ön har vi dragit ner bevakning på tidiga morgnar och därmed kunnat satsa på att bemanna upp när det behövs. Det ger högre närvaro när det spelar roll. Vi är när som helst redo att skala upp väktarnärvaron ytterligare när det behövs.

Enligt listan har Lidingökoalitionen därmed redan klarat av 77 procent av handlingsprogrammet, mer eller mindre. Och lite beroende på hur man räknar går vi just nu mot ungefär 98 procents måluppfyllelse.

Det är siffrorna hittills. Och vi har gott om tid kvar.

Daniel Källenfors (M)
kommunstyrelsens ordförande Lidingö

Anders Paulsen (LP)
kommunstyrelsens vice ordförande