Lidingö är som första kommun i landet med i en unik forskningsstudie om demens och hur förändringar av olika livsstilsfaktorer kan förebygga minnesproblematik hos riskgrupper. Under måndagen hölls en kick-off i Stadshuset för pilotprojektet ”Träna hjärna!” med en grupp 65-plussare som framöver ska delta i olika aktiviteter.
Kick-off för ”Träna hjärna!” i Stadshuset där deltagarna bland annat fick lyssna på forskare från Karolinska Institutet.
”Träna hjärna!” är inspirerat av Finger-studien och består av: fysisk aktivitet, kost, social samvaro, digital minnesträning och uppmuntran till att kontrollera sina vaskulära riskfaktorer (blodtryck, kolesterol och blodsocker). Deltagarna kommer att delta på föreläsningar, få egen individuell rådgivning, delta i träningsgrupper med personlig tränare och använda ett digitalt minnesträningsprogram på dator eller surfplatta.
Kick-off med forskare och personlig tränare
Under måndagen hölls en kick-off i Stadshuset med 12 Lidingöseniorer som anmält sig till livsstilsprogrammet. Där fick deltagarna mer information om projektet och chans att mingla med forskare och personlig tränare. Lidingö stad samarbetar nämligen med forskare på Karolinska Institutet, som kommer att bedriva forskning under pilotprogrammets gång, och SATS Dalénum.
Seniorerna fick lyssna på Miia Kivipelto, professor i klinisk geriatrik, och Charlotta Thunborg, adjunkt och doktorand i vårdvetenskap, som berättade generellt om FINGER-studien. Anna Clausén, personlig tränare från SATS, presenterade träningsupplägget under piloten.
Viktigt att bidra till forskningen
Ellica Österlund, hälsopedagog och projektledare för ”Träna hjärna!”, berättade om pilotprogrammets upplägg. En videohälsning från Brigitta Sköld (LP), kommunalråd och ordförande i omsorgs- och socialnämnden, visades även för deltagarna.
– Det känns roligt att äntligen vara igång med pilotprojektet och att Lidingö som första kommun i landet deltar i ett forskningsprojekt som utgår från Finger-studien. Det är viktigt att bidra till forskningen om demensfrågor och genom detta samarbete gör vi just det tillsammans med forskare på Karolinska Institutet, säger Birgitta Sköld.
Pilotprogrammet av ”Träna Hjärna!” kommer att pågå i sex månader för att sedan utvärderas innan implementering. Därefter är tanken att starta upp ordinarie program med fler deltagare, uppstart hösten 2022.