I våras uppmanade vi Lidingöborna att tycka till om förslaget till öns nya kulturmiljöprogram. Kommunens nuvarande kulturmiljöprogram är från 1990, och behöver uppdateras.
Lidingö stads tjänstemän har tillsammans med externa byggnadsantikvariska experter tagit fram ett nytt förslag. De externa experterna har inventerat hela kommunen.
Men det är ju inte bara experter, tjänstemän och politiker som ska räknas. Kulturmiljöprogrammet ska hålla i decennier, så det är viktigt att Lidingöborna får möjlighet att lämna sina synpunkter. Därför tillsattes redan i tidigt skede en referensgrupp med representanter för villaägare, fastighetsförvaltare och Lidingö hembygdsförening. Kulturmiljöprogrammet är ett omfattande dokument och därför utlystes också ett förlängt samråd.
Vi kan konstatera att processen blev lyckad. En rad viktiga synpunkter har inkommit och fått påverka programförslaget. Inte minst villaägare och hembygdsvänner har spelat roll.
Därför har också programförslaget – helt enligt plan – justerats efter samrådet. Exempelvis har Västra Bosön och Oskarsvägen samt områdena Storkvägen och Järpstigen i stadsdelen Mosstorp tagits bort, medan kvarteret Gärdet och kvarteret mellan Ängsvägen och Myrvägen i Lidingö Villastad lagts till. Efter samrådsjusteringarna närmar sig arbetet med nya programmet sitt slut.
I stora drag är förslaget förstås samma som i våras. Det består av två delar. Den ena ska vara som en manual både för invånare och tjänstemän, där gällande regelverk ska framgå tydligt. Det ska vara lätt att göra rätt. Den andra delen är en bebyggelsehistorisk redogörelse för de områden på ön som anses kulturhistoriskt särskilt värdefulla, och varför de är speciella. Med den vägledningen blir det enklare för husägare att vårda de särdrag som utmärker området.
Dialogen med Lidingöborna har varit klargörande. Några missförstånd har undanröjts. Somliga villaägare var exempelvis oroliga att förslaget skulle innebära att radikalt fler hus skulle ”k-märkas”. Så är inte fallet. Och även om det nu blir fler och mindre områden som beskrivs, eftersom det nya programmet är mer detaljerat och ger bättre beskrivningar av vad som är skyddsvärt i varje enskilt område, är det faktiskt något färre hus i områdena som berörs av det nya programmet. Under årens lopp har en rad Lidingökvarter förlorat de egenskaper som gjorde dem kulturhistoriskt värdefulla i förra inventeringen. Meningen är att det nya programmet ska vårda öns karaktär bättre.
Vi har ett ansvar att skydda Lidingö. En följd av välbevarade kulturmiljöer är dessutom att värdet både i de berörda kvarteren och på hela ön ökar.
Det är slutligen lagen som avgör hur skyddet för en specifik fastighet i slutändan ser ut. Varje byggärende är unikt. Kulturmiljöprogrammet ska vara en vägledning för både handläggare och invånare.
Tack vare Lidingöbornas engagemang är förslaget nu ännu bättre.
Birgitta Sköld (LP) ordförande Miljö- och Stadsbyggnadsnämnden
Nils-Henrik Tideberg (M) vice ordförande i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden